Preskoči na vsebino


13. maj - Urška pred graščakinjo

Grof je koval novo zaroto zoper Urško. Jezilo ga je, da je pobegnila iz njegove ječe. Njegova žena pa je imela drugačne skrbi. Deček, ki se jima je po mnogih letih vendarle rodil, je hudo zbolel. Kdo ga bo ozdravil? Mar bodo spet ostali brez naslednika?

Večerno sonce je osvetlilo Čepovan. Urška je odhajala iz vasi, kjer je tega dne pripovedovala o Marijinem naročilu. Pred njo je bil še lep kos poti in vedela je, da bo pozna. Hitro je stopala. Ko se je že spuščala noč, je pred seboj vendarle zagledala Grgar. Kar oddahnila si je in se malo ustavila. Takrat je nekaj zarožljalo. V trenutku sta pred njo stala dva biriča.
»Tako, tokrat nama ne pobegneš. Gremo!« je rekel eden od njiju in jo zgrabil.
Urška je zadrgetala. Takoj je zaslutila, kam jo bosta peljala. Ne, niti najmanj si ni želela nazaj v ječo. »Kaj sem pa tokrat storila?«
»Glej jo, še sprašuje! Grofu ni po volji, kar uganjaš. Novo ječo ti je pripravil. V solkanski grad greš.«
»Pustita me!«
»Ne javkaj!«
»Moj Bog je mogočen, in če bo hotel, me bo tudi tokrat rešil. Marija bo prosila zame,« je nenadoma rekla Urška z novim pogumom.
»Seveda. Misliš, da Bog res nima drugega dela, kakor da tebe rešuje iz ječ? Gremo!«
Vklenila sta jo in stopili so v noč. Urška je žalostno pogledala proti Grgarju, nato pa dvignila pogled proti Skalnici.
»Marija, če je tebi tako ljubo, bom potrpela tudi to,« je tiho vzdihnila.
Na solkanskem gradu je bilo živahno. Graščakinja Jolanda je prav tistega večera priredila imenitno zabavo, na katero je povabila nekaj svojih prijateljic iz plemiških vrst. Ko je slišala, da so v grad pripeljali vidkinjo Urško, si je zaželela, da bi jo spoznala. Sicer ni verjela, da se ji je Marija res prikazala, a menila je, da bo tako njej kot njenim prijateljicam zabavno slišati, kaj se dogaja med kmečkim prebivalstvom.
Urško so privedli v sobano. Plaho je dvignila glavo in obstrmela nad vso lepoto in bogastvom, ki si ga niti v sanjah ni znala predstavljati.
»Tebi se je torej prikazala Mati Božja?« se je oglasila graščakinja Jolanda. »No, povej nam, kako je bilo,« je rekla in se zasmejala.
Urška je molčala. Le kako naj plemiškim gospem spregovori o Mariji? V očeh se jim je videlo, da jih Marija niti malo ne zanima. Rade bi se le zabavale ob poslušanju zgodbe. Marija ji je vendarle rekla: »Reci ljudstvu!« in ne: »Reci graščakinjam!« Urška ni odprla ust.
»Vse si je izmislila. Drugim si upa pripovedovati te laži, zdaj pa molči, ko je na gradu,« je rekla ena od gostij.
»Kmetom že lahko laže, ker verjamejo vse, kar slišijo,« se je oglasila druga.
»Gospa,« se je takrat tiho oglasila Urška, »Marija se mi je res prikazala.«
»A tako. Lepo, da znaš uporabljati jezik.«
Graščakinja Jolanda je umirila prijateljice in se obrnila k Urški.
»In? Kakšna je bila Marija?«
»Čudovita. Lepša kot katera koli ženska na svetu.«
»Hočeš reči, da je bila lepša, kot smo me?«
»O, lepša, mnogo lepša,« je dejala Urška in zažarela ob spominu na prelepo Marijo.
Takrat se je graščakinjam pomračil obraz in povesil nos. Imele so se za najlepše dame na svetu, zdaj pa kmečko dekle, oblečeno v najpreprostejša oblačila, trdi, da je Marija nepopisno lepša. Le kako si drzne kaj takega! Nečimrne so bile in niso hotele slišati, da je kdo lepši od njih.
»Tega pa ne verjamem,« se je hudovala ena od plemkinj.
Urška je molčala. Zdelo se ji je nemogoče, da bi te gospe razumele veliko skrivnost Marijine lepote. Tako zelo lepa je bila zaradi miline, ki je žarela iz njenega pogleda, ne samo zaradi obleke in potez.
»Pa se nič ne bojiš ječe?« je graščakinja Jolanda preusmerila temo pogovora.
»Malo. A vem, da Marija pazi name. In da se bo zgodilo samo to, kar je v Božjih očeh najbolje. Če Marija želi, da grem v ječo, grem rada tja.«
»Kdo bi to razumel. Takšna deklica bi morala jokati od strahu. Bomo videli, koliko poguma bo ostalo jutri.« Graščakinja Jolanda se je obrnila k biričema. »Odpeljita jo. Dovolj smo slišale.« In odpeljali so jo v ječo.

Naloga:
Na listek napiši besedi »hvala« in »prosim«. Položi ju na oltarček in ju vsak dan čim večkrat uporabi.

Vprašanje (odgovor pošlji na smarnice.smarjekp@gmail.com):
Kaj je Urška pred graščakinjami povedala takega, da so se one ujezile?

Lokacija: